Header stijl iebe

R teken

Hoe wordt het R teken toegepast?

Het R teken heb je ongetwijfeld wel eens gezien op producten. Als symbool wordt het afgebeeld als ®. R staat voor ‘registered trademark’, een term die uit de Verenigde Staten is overgewaaid en inmiddels ook al tijden een begrip is in Europa. Met het symbool geef je als merkhouder aan dat jij de exclusieve rechten bezit en dat inbreuk zal worden bestraft. Alhoewel het niet noodzakelijk is om het trademark symbool te gebruiken en deze juridisch ook niet van betekenis is binnen de Benelux, kan het je voordelen opleveren als je deze toch gebruikt.

Verwatering van een merk tegengaan

Wanneer je het woord hagelslag hoort, denk je meteen aan het vrolijke, zoete broodbeleg. Vruchtenhagel, chocoladehagel of misschien wel hagelslag met anijssmaak. Hagelslag is vandaag de dag een compleet ingeburgerde soortnaam, maar wist je dat deze eigenlijk als merknaam begon? Wanneer een merknaam langzaam overgaat in een soortnaam, spreken we van verwatering van een merk. Iets wat je als merkhouder natuurlijk wilt voorkomen. Het gebruik van het R teken kan je hierbij helpen, mits dit consequent gebeurt.

Welke functies heeft het R teken?

Een van de belangrijkste functies van het R teken is dan ook het voorkomen van verwatering van een merk. Het gebruiken van het symbool wordt vooral aanbevolen wanneer je merk een naam betreft of een woord dat heel gebruikelijk is, denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse technologiebedrijf Apple. Daarnaast vertelt het symbool aan de buitenwereld dat de merknaam beschermd is en dat er door de merkhouder zal worden opgetreden wanneer er misbruik wordt gemaakt van de vastgelegde naam en/of het logo.

Kan iedere merkeigenaar het symbool gebruiken?

Ja, dat kan, maar merkeigenaar ben je officieel natuurlijk pas wanneer je merk is geregistreerd door de daarvoor verantwoordelijke instantie. Wanneer je de registratieprocedure succesvol hebt doorlopen, kun je het R teken gaan gebruiken. Maakt iemand inbreuk op jouw merk? Dan kun je hiertegen ook optreden wanneer je het R symbool niet hebt gebruikt. In sommige landen buiten Europa, waaronder de Verenigde Staten, is dat niet het geval.

Hoe pas je het symbool toe?

Ben je voornemens het R teken te gaan gebruiken, dan is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, om zo zelf niet onbedoeld in overtreding te gaan. Zo moet je merk in de eerste plaats dus daadwerkelijk zijn geregistreerd en is het alleen toegestaan om het symbool direct naast het geregistreerde merk te gebruiken.

Optreden tegen inbreuk

Of je het R symbool nu wel of niet gebruikt, wanneer je houder van een geregistreerd merk bent, kun je optreden tegen onrechtmatig handelen door derden. Onrechtmatig handelen betekent bijvoorbeeld het gebruiken van jouw merk en dus goede naam om producten van veel lagere kwaliteit op de markt aan te bieden. Dit levert jou omzetverlies op, maar tast ook je goede naam aan. Hiertegen kun je optreden. Andersom geldt ook dat onrechtmatig gebruik van het R teken kan worden bestraft, omdat je met dit symbool onterecht het monopolie op een woord hebt geclaimd.

Het R teken en het ™ teken

Het R teken wordt vaak verward met het ™ teken. Logisch, want de twee verwijzen beide naar merken. Terwijl het trademark symbool er is voor merken die geregistreerd zijn en waarbij je tegen inbreuk kunt optreden, is het ™ symbool er voor de merken die niet zijn geregistreerd, maar wel als merknaam of logo in het dagelijks verkeer worden gebruikt. Van belang is het om op te merken dat het ™ symbool enkel in de Verenigde Staten geldig is. In België kennen we deze regelgeving niet en bestaat het verschil tussen de twee tekens ook niet. Voor Europese merkhouders heeft ™ geen waarde.

Het copyright symbool

Nog verwarrender wordt het voor velen wanneer zij dan ook nog eens het copyright-symbool, oftewel het © teken tegenkomen. Echter gebruikt men dit teken niet voor merken, maar voor werken. Specifieker gezegd: werken op het gebied van kunst, literatuur en wetenschap. Het copyright symbool is dan ook een teken dat aangeeft dat een werk door het auteursrecht wordt beschermd, terwijl het R teken naar het merkenrecht verwijst. Beide rechten vallen onder de intellectuele eigendomsrechten.

Praktische voordelen

In België zijn er vandaag de dag maar steeds meer ondernemers die de toegevoegde waarde van het R teken zien. Wanneer zij hun merk hebben geregistreerd en zorg dragen voor de merkbewaking, gebruiken zij het symbool om aan te tonen dat het merk geregistreerd is en zij zullen optreden tegen inbreuk. Derden laten zich namelijk makkelijker afschrikken wanneer ze dit symbool in combinatie met een merk zien. Je toont er namelijk mee aan dat je bewust bent van je exclusieve rechten.