Idee vastleggen

Online jouw idee beschermen voor maar € 150,-

N

Bij officiële instantie vastgelegd

N

100% Geheimhoudingsgarantie

N

Erkend certificaat met datumstempel

N

Wettig bewijsmiddel

Idee beschermen in drie stappen

In drie eenvoudige stappen doorloop je de procedure, zodat je idee vastgelegd wordt…

Beschermingsomvang geoptimaliseerd

Geef je idee een naam

Bedenk een naam waaronder je jouw idee wilt vastleggen. Dit heeft niet direct invloed op de bescherming.

Gratis onderzoek

Upload je idee

Upload een bestand waarin jouw idee of concept zo uitgebreid mogelijk wordt beschreven.

Merkinschrijving

Officieel bewijs

Als je de stappen doorlopen hebt, ontvang je van ons een certificaat waarmee je kunt aantonen dat het is vastgelegd.

Waarom leg ik een idee best vast?

Stel: je heb een goed idee voor een app die het fileprobleem in ons land oplost. Omdat je zelf geen app kunt maken, stap je ermee naar een appontwikkelaar. Maar die zegt dat het onmogelijk is om zo’n app te maken. Enkele maanden later zie je op het Journaal dezelfde appontwikkelaar die trots zijn nieuwe app voorstelt. Jawel, een app die het fileprobleem in België oplost. Jouw app dus.

Had je dat kunnen voorkomen? Nee. Want je hebt geen controle over iemands ideeën. Maar je had je idee best wel geregistreerd. Het zou je geen intellectueel eigendomsrecht opgeleverd hebben. Maar dankzij de datumstempel had je kunnen bewijzen dat jij dat idee op een bepaalde datum al had. Heb je bijvoorbeeld ook nog een e-mail waarin de appontwikkelaar je voorstel afwimpelt? Dan heb je een sterke zaak.

Hoe registreer ik mijn idee?

Dat is heel eenvoudig. Werk je idee eerst uit. Volg daarna ons online stappenplan:

  • Geef je idee een naam.
  • Upload de presentatie van je idee.
  • Omschrijf je idee in maximaal 225 tekens.
  • Vul je contactgegevens
  • Klik op verzenden.

Je ontvangt meteen een bevestigingsmail. Daarna leggen wij je idee vast en krijg je een officieel bewijs.

idee vastleggen

Hoeveel kost het om een idee vast te leggen?

Werk je samen met een notaris, dan lopen de kosten op tot 300 à 500 euro. Registreer je een idee via ons in een i-DEPOT? Dan zijn dit de tarieven:

  • 150 euro voor vijf jaar
  • 300 euro voor tien jaar

Je kunt je idee nadien makkelijk verlengen. Daarvoor betaal je 50 euro.

concept beschermen

Kan ik al mijn ideeën beschermen?

De meeste concepten kun je (internationaal) registreren. Denk aan een scenario voor een film, een plot voor een boek of een format voor een tv-programma. Of een idee voor een revolutionaire app of een innovatief product. Of zelfs bedrijfsgeheimen. Alleen ideeën voor nieuwe methodes voor trainingen of cursussen kunnen niet geregistreerd worden. Anderen hebben dus altijd het recht om gelijkaardige methodes uit te werken. Eens je een tastbare cursus in handen hebt, wordt die wel beschermd door het auteursrecht.

Kan ik anderen verbieden om mijn idee te gebruiken?

Nee, dat kun je niet. De registratie van je idee geeft je geen intellectueel eigendomsrecht. Het geeft je wel de mogelijkheid om bij conflicten te bewijzen op welk moment je idee al bestond.

Krijgt je idee vorm? Dan kun je die tastbare elementen wel beschermen. Denk aan:

  • een prototype van een product.
  • een code van een game.
  • een schets van een jurk.
  • de tekst van een lied.
  • het script van een film.

Op een prototype kun je een patent nemen. Maar dan moet het echt om een nieuw idee gaan. En de uitvinding mag nog niet openbaar gemaakt zijn.

De vier andere voorbeelden vallen onder auteursrecht. Dat krijg je automatisch en gratis. Maar het werk moet dan wel de persoonlijke stempel van de maker dragen. Nadien heb je het recht om je werk openbaar te maken en te reproduceren. En je mag actie ondernemen wanneer iemand anders jouw werk bewerkt, reproduceert of onder zijn naam publiceert. Na je dood wordt het auteursrecht doorgegeven aan je nabestaanden. Het is dan nog zeventig jaar geldig.

Registreer jouw idee hier online

FAQ

Logisch dat je vragen hebt over je idee vastleggen…

Daarom hebben we hier vast de meest gestelde vragen over het registreren van ideeen op een rijtje gezet. 

Waar leg ik een idee vast?

Je kunt je idee in een i-DEPOT registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dat kan makkelijk online via ons. Of je kiest voor een notaris. Hij stelt een akte van depot op. Daarin noteert hij wat je idee is en op welke dag en op welk tijdstip je met je idee naar hem kwam. Daarna verzegelt hij de akte en bewaart hij ze zorgvuldig.

Vind je een alternatief op het internet? Wees dan voorzichtig. Niet alle depots zijn even betrouwbaar. Wil je zeker zijn, ga dan voor een akte bij je notaris of kies via ons voor een registratie in een i-DEPOT.

Ik wil of kan mijn idee niet digitaal deponeren: wat nu?

Dat is geen probleem. Dan vraag je een formulier aan op de website van het Bureau. Dat doe je ook als je niet elektronisch kunt of wilt betalen. Na de betaling ontvang je twee enveloppen. Daarin stuur je twee keer dezelfde omschrijving of afbeelding van je idee terug. Daar noteert een medewerker de datum op de enveloppen. Eén envelop wordt terug naar jou gestuurd. De andere wordt in het archief van het Bureau bewaard.

Is de registratie internationaal geldig?

Ja. Binnen de Europese Unie is de inschrijving van je idee in het i-DEPOT sowieso geldig. Of er daarbuiten rekening mee wordt gehouden, hangt af van de rechter van het land in kwestie.

Ik wil dat mijn idee geheim blijft: kan dat?

Dat kan zeker. Je idee vastleggen is in het i-DEPOT ongetwijfeld veilig. Je kiest dus zelf of je over je idee communiceert of niet. Al is het soms een goed plan om je idee met de buitenwereld te delen. Dat kan sinds 2016 makkelijk via i-D Space op de website van het BOIP. Daar kies je zelf of je je idee volledig of gedeeltelijk openbaar maakt of toch liever geheim houdt.

Waarom zou ik mijn idee openbaar maken?

Dankzij een publicatie op i-D Space kun je bijvoorbeeld voorkomen dat iemand anders een patent of een octrooi aanvraagt op jouw idee. Want dat kun je enkel aanvragen voor een uitvinding die nieuw is. En een idee dat gepubliceerd werd op i-D Space is niet langer nieuw.

Of misschien ben je op zoek naar partners om je idee verder uit te werken. Ook dan moet je (een deel van je) idee prijsgeven. Overweeg dan wel om een geheimhoudingsovereenkomst op te stellen. Zo vermijd je dat je investeerders of zakenpartners met anderen over je idee praten.