Gratis in 1 minuut controleren of je logo beschikbaar is…

 

 

Gratis onderzoek

Je krijgt altijd een gratis identieke check of jouw merk nog beschikbaar is of niet.

Vaste lage tarieven

Je wilt het beste advies, maar niet teveel betalen en daarom bieden wij al onze ervaring voor vast tarief.

Persoonlijk contact

Je kunt veel online regelen bij ons, maar je mag ons altijd bellen als je met vragen zit.

Logo registreren

Een logo registreren geeft je goede bescherming naast of in plaats van de naam

Hoe kun je een logo registreren?

Het registreren van je logo is een belangrijke stap voor het intellectueel eigendom van je bedrijf te beschermen.Dit kan worden gerealiseerd in 6 stappen:

  1. Checken bestaan van vergelijkbare merken
  2. Opstellen classificatie voor beschermingsomvang
  3. Merk indienen
  4. Controleren absolute gronden en formele vereisten
  5. Bezwaartermijn
  6. Merk inschrijven

Een logo deponeren in plaats van de naam gebeurt over het algemeen als men complete bescherming van het merk wil en absoluut geen inbreuk wenst of wanneer de naam te beschrijvend is om te kunnen registreren. De meeste organisaties hebben een merknaam en een logo. Als men moet kiezen, dan wordt over het algemeen eerst bescherming aangevraagd voor de naam. Deze registratie staat namelijk sterker dan die van een logo. Toch komt het steeds vaker voor dat merkhouders van logo’s bezwaar maken tegen registraties van vergelijkbare logo’s. Dit is niet per se altijd succesvol, maar geeft wel aan dat de beschermingsomvang van een logo ook niet onderschat moet worden. Vaak wordt namelijk gedacht dat alleen het beeldelement beschermd is en dat een andere organisatie dan dezelfde naam kan registreren zolang maar een ander figuratief element wordt toegevoegd. Als op deze manier voor verwarring wordt gezorgd, kan het oudere merk optreden door bezwaar te maken of door een sommatiebrief te sturen om gebruik van het vergelijkbare merk te staken.

Wat zijn de kosten van het registreren van een beeldmerk?

De kosten voor registratie van een logo zijn vast en afhankelijk van het gebied waar geregistreerd wordt. Zo is het tarief voor vastleggen van het logo in de Benelux 590 euro en in de EU 1350 euro. Wereldwijde registraties vereisen maatwerk, daarom kun je altijd gratis een offerte aanvragen voor internationaal deponeren van een logo.

Hoe werkt de bescherming van een logo?

De bescherming van een logo werkt via het merkenrecht. Net als een merknaam kan een beeldmerk worden ingediend in het merkenregister van de Benelux, Europese Unie of andere landen wereldwijd. Daarbij moet ook het logo aan enkele eisen voldoen. Dit zijn de materiële voorwaarden:

  • deugdelijkheid
  • geoorloofdheid
  • rechtmatigheid

De deugdelijkheidstoets vertelt of een beeldmerk te beschrijvend is of niet. Als een logo te beschrijvend is zal het worden geweigerd. Daarnaast kan een beeldmerk niet geoorloofd zijn, bijvoorbeeld als het in strijd is met de openbare orde of goede zeden. Zo mag bijvoorbeeld niet verwezen worden naar aanslagen en werden wereldwijd eigenlijk alle depots geweigerd voor “Je Suis Charlie”,  op een kledingmerk in Mexico na.

Waar kun je een beeldmerk deponeren?

Je kunt een beeldmerk deponeren in het merkenregister. Het is mogelijk om dit zelf te doen of te laten doen door een merkenbureau als wij. Voordeel van registratie via een bureau is dat de kans op weigering zeer klein is en de kans op bezwaar enorm wordt verkleind. Daarnaast kun je het deponeren in de Benelux, EU en alle landen die internationaal voor jou belangrijk zijn.

Wat is het verschil tussen een naam en logo registreren?

Registratie van een naam is sterker dan dat van een logo, maar ook een beeldmerk biedt goede bescherming. Zo wordt steeds duidelijker dat partijen met een beschrijvende naam kiezen voor het vastleggen van hun logo. Anderen die werken met vergelijkbare namen of logo’s wordt dan veelal succesvol gesommeerd om de activiteiten te staken. Het is dus allang niet meer zo dat je gewoon dezelfde naam kunt gebruiken als een concurrent wanneer je dezelfde naam in een net iets ander beeldmerk giet.

logo registreren

Zullen we kennis maken?

Gratis adviesgesprek van een uur bij ons op kantoor…

Send us a message

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.