Logo registreren

Online jouw logo vastleggen in 3 stappen…

N

Officiële instantie

Je merk wordt ingediend bij de officiële instantie en daardoor weet je zeker dat het in het juiste register komt.

N

Registratiegarantie

Jouw merk wordt gegarandeerd niet geweigerd en dat geeft zekerheid bij je registratie.

N

Binnen 24 uur geregistreerd

Jouw merk kan altijd binnen 24 uur worden aangevraagd in elk land wereldwijd.

Logo beschermen in drie stappen

In drie eenvoudige stappen registreer je online je logo, zodat je beeldmerk perfect beschermd is…

Gratis onderzoek

Gratis onderzoek

Voorafgaand aan elke merkaanvraag krijg je een gratis identiek merkonderzoek en verdiepend onderzoek kan je altijd aanvragen

Beschermingsomvang geoptimaliseerd

Beschermingsomvang geoptimaliseerd

De beschermingsomvang wordt geoptimaliseerd door specialisten voor de sterkste merkregistratie

Merkinschrijving

Merkinschrijving

Je ontvangt na de registratieprocedure het officiele inschrijvingsbewijs, zodat je altijd kan aantonen dat jouw beeldmerk vastgelegd is

Hoe kun je een logo registreren?

Het registreren van je logo is een belangrijke stap voor het intellectueel eigendom van je bedrijf te beschermen.Dit kan worden gerealiseerd in 6 stappen:

 1. Checken bestaan van vergelijkbare merken
 2. Opstellen classificatie voor beschermingsomvang
 3. Merk indienen
 4. Controleren absolute gronden en formele vereisten
 5. Bezwaartermijn
 6. Merk inschrijven

Een logo deponeren in plaats van de naam gebeurt over het algemeen als men complete bescherming van het merk wil en absoluut geen inbreuk wenst of wanneer de naam te beschrijvend is om te kunnen registreren. 

De meeste organisaties hebben een merknaam en een logo. Als men moet kiezen, dan wordt over het algemeen eerst bescherming aangevraagd voor de naam. Deze registratie staat namelijk sterker dan die van een logo. Toch komt het steeds vaker voor dat merkhouders van logo’s bezwaar maken tegen registraties van vergelijkbare logo’s. 

Dit is niet per se altijd succesvol, maar geeft wel aan dat de beschermingsomvang van een logo ook niet onderschat moet worden. Vaak wordt namelijk gedacht dat alleen het beeldelement beschermd is en dat een andere organisatie dan dezelfde naam kan registreren zolang maar een ander figuratief element wordt toegevoegd. 

Als op deze manier voor verwarring wordt gezorgd, kan het oudere merk optreden door bezwaar te maken of door een sommatiebrief te sturen om gebruik van het vergelijkbare merk te staken.

beeldmerk registreren

Wat zijn de kosten van een logo vastleggen?

De kosten voor registratie van een logo zijn vast en afhankelijk van het gebied waar geregistreerd wordt. Zo is het tarief voor vastleggen van het logo in de Benelux 475 euro en in de EU 1299 euro. Wereldwijde registraties vereisen maatwerk, daarom kun je altijd gratis een offerte aanvragen voor internationaal deponeren van een logo.

logo vastleggen

Hoe werkt bescherming van een logo?

De bescherming van een logo werkt via het merkenrecht. Net als een merknaam kan een beeldmerk worden ingediend in het merkenregister van de Benelux, Europese Unie of andere landen wereldwijd. Daarbij moet ook het logo aan enkele eisen voldoen. Dit zijn de materiële voorwaarden:

 • deugdelijkheid
 • geoorloofdheid
 • rechtmatigheid

De deugdelijkheidstoets vertelt of een beeldmerk te beschrijvend is of niet. Als een logo te beschrijvend is zal het worden geweigerd. Daarnaast kan een beeldmerk niet geoorloofd zijn, bijvoorbeeld als het in strijd is met de openbare orde of goede zeden. Zo mag bijvoorbeeld niet verwezen worden naar aanslagen en werden wereldwijd eigenlijk alle depots geweigerd voor “Je Suis Charlie”,  op een kledingmerk in Mexico na.

Direct online jouw logo registreren

FAQ

Logisch dat je vragen hebt voordat je wilt deponeren…

Daarom hebben we hier vast de meest gestelde vragen over logo’s registreren op een rijtje gezet. En heb je toch nog vragen, doe dan onze gratis logo check-up of neem contact met ons op.

Waar kun je een beeldmerk deponeren?

Je kunt een beeldmerk deponeren in het merkenregister. Het is mogelijk om dit zelf te doen of te laten doen door een merkenbureau als wij. Voordeel van registratie via een bureau is dat de kans op weigering zeer klein is en de kans op bezwaar enorm wordt verkleind. Daarnaast kun je het deponeren in de Benelux, EU en alle landen die internationaal voor jou belangrijk zijn.

Wat is de registratiegarantie?

Uniek in Belgie bieden wij registratiegarantie aan op absolute gronden. Dit betekent dat je zeker weet dat jouw merk niet wordt geweigerd op basis van onderscheidend vermogen. Volgt toch weigering op absolute grond, dan doen we gratis een nieuwe merkaanvraag in dezelfde klassen en jurisdictie als het geweigerde merk in de Benelux of EU.

Wat is het verschil tussen een naam en een logo registreren?

Registratie van een naam is sterker dan dat van een logo, maar ook een beeldmerk biedt goede bescherming. Zo wordt steeds duidelijker dat partijen met een beschrijvende naam kiezen voor het vastleggen van hun logo. Anderen die werken met vergelijkbare namen of logo’s wordt dan veelal succesvol gesommeerd om de activiteiten te staken. Het is dus allang niet meer zo dat je gewoon dezelfde naam kunt gebruiken als een concurrent wanneer je dezelfde naam in een net iets ander beeldmerk giet.

Wat leer je van deze video?

In deze video ontdek je onder andere:

 • Waarom moet je je logo beschermen?
 • Stappen van de procedure
 • Moet je het logo of ook de naam vastleggen?
 • Heeft wel zin?
 • Wat zijn de kosten
 • Kun je ook wereldwijd registreren?
logo registreren