Artiestennaam vastleggen

Online jouw artiestennaam beschermen in drie stappen…

N

Registratiegarantie

Jouw merk wordt gegarandeerd niet geweigerd en dat geeft zekerheid bij je registratie.

N

Officiële instantie

Je merk wordt geregistreerd bij de officiële instantie en daardoor weet je zeker dat je altijd kunt aantonen dat jouw merk beschermd is.

N

Binnen 24 uur geregistreerd

Jouw merk kan altijd binnen 24 uur worden aangevraagd in elk land wereldwijd.

Artiestennaam vastleggen in drie stappen

In drie eenvoudige stappen begeleiden wij je bij de procedure, zodat je merk perfect beschermd is…

Gratis onderzoek

Gratis onderzoek

Beantwoord enkele korte vragen, zodat wij een uitgebreid identiek onderzoek kunnen uitvoeren
Beschermingsomvang geoptimaliseerd

Beschermingsomvang geoptimaliseerd

De beschermingsomvang wordt geoptimaliseerd door specialisten, voor de sterkste merkregistratie
Merkinschrijving

Merkinschrijving

Je ontvangt na de registratieprocedure het officiele inschrijvingsbewijs, zodat je altijd kan aantonen dat jouw merk vastgelegd is

Waarom leg ik mijn artiestennaam best vast?

Stel: als jonge artiest begin je voorzichtig aan een carrière onder de naam Pieter O. Je artiestennaam beschermen, dat doe je niet. Na enkele maanden of jaren begint je carrière te lopen. Je doet enkele optredens per maand en verdient er een mooie cent aan. Of misschien word je zelfs een bekende Vlaming. En dan kan je beslissing om je artiestennaam niet te registreren, je wel eens zuur opbreken. Want een registratie heeft zes belangrijke voordelen:

 • Gadgets verkopen

Alleen als je je artiestennaam registreerde, mag je producten met je naam op verkopen. Denk aan T-shirts, pennenzakken en brooddozen.

 • Actie ondernemen tegen vergelijkbare artiestennamen

Start iemand anders later als artiest onder de naam Peter O? Dan kun je je daar alleen tegen verzetten als jij je artiestennaam registreerde. Deed je dat niet? Dan mag Peter O die naam gewoon gebruiken. En dat kan voor verwarring zorgen. Je bent plots niet meer heel herkenbaar als je naam op een affiche staat. Legde je je artiestennaam vast, dan kun je je er wel tegen verzetten. Maar je moet zelf in de gaten houden of iemand een vergelijkbare artiestennaam registreert. Want een inschrijving wordt niet geweigerd als niemand er actie tegen onderneemt.

 • Zich verzetten tegen parasieten

Iemand anders verkoopt stickerboeken, handdoeken en drinkbekers waarop jouw artiestennaam staat. Of iemand richt onder jouw naam een kledinglijn op. Kortom: iemand wil mee profiteren van je succes. Dan kun je ook daar alleen tegen optreden als je je artiestennaam registreerde.

 • Domeinnaam opeisen

Legde je je artiestennaam vast? Dan ben je er meteen ook zeker van dat je de bijbehorende domeinnaam kunt gebruiken. Koopt iemand anders die domeinnaam, dan kun je actie ondernemen om hem terug te eisen. Maar om gedoe te voorkomen, leg je best zelf direct je domeinnaam vast. En beperk je daarbij niet tot je .be-website. Het is goed om meteen internationaal te denken. Koop dus ook de domeinnamen aan die eindigen op .com, .nl, .eu, .info. Controleer daarom voor je je artiestennaam registreert of die domeinnamen nog vrij zijn.

 • Fake socialemediaprofielen laten verwijderen

Richt iemand een socialemediaprofiel op onder jouw naam? Dan maakt een geregistreerde artiestennaam het makkelijker om actie te ondernemen.

 • Je merk als immateriële vaste activa op de balans zetten

Je artiestennaam is je merk. En dat is verkoopbaar en heeft dus waarde. Klinkt ingewikkeld? Wel, immateriële vaste activa zijn niet-tastbare bezittingen van een onderneming. Denk aan vergunningen, patenten en merken. Vaak zijn deze activa niets waard. Een patent bijvoorbeeld kun je niet zomaar verkopen. Want het hangt vast aan het bedrijf dat het aanvroeg. Als het bedrijf failliet gaat, dan is het patent waardeloos. In tegenstelling tot patenten zijn merknamen, en dus ook jouw artiestennaam, wel iets waard. Ben je een succesvolle artiest? Dan kun je je artiestennaam verkopen. En vaak krijg je daar een aardig bedrag voor in de plaats.

Je artiestennaam vastleggen, dat levert dus alleen maar voordelen op.

artiestennaam vastleggen

Hoeveel kost het om mijn artiestennaam vast te leggen?

De prijs is afhankelijk van waar je je artiestennaam wilt inschrijven. 

Je artiestennaam wereldwijd laten registreren? Dat kan. Maar de kosten kunnen hoog oplopen. Daarom is het een goed idee om te onderzoeken in welke landen je je artiestennaam best registreert. Want het is meestal niet nodig om je merk in elk land vast te leggen. Wil je een internationale carrière, dan registreer je je artiestennaam toch best bij World Intellectual Property Organisation. Zo word je beschermd in de negentig landen die het Protocol van Madrid ondertekenden. Denk aan de landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, China, Japan en Rusland.

bandnaam vastleggen

Hoe registreer ik mijn artiestennaam?

Je artiestennaam vastleggen, dat doe je in drie eenvoudige stappen:

 • Controleer of je naam nog beschikbaar
 • Kies in welk land je je artiestennaam wilt beschermen: in de Benelux, de Europese Unie of in eender welk land wereldwijd.
 • Leg je artiestennaam vast door het als merk te registreren.

Hulp nodig? Daarvoor kun je bij ons terecht. Wij leggen je merk binnen 24 uur vast. Zo ben je er zeker van dat niemand anders er met je artiestennaam vandoor gaat.

Registreer jouw naam hier online

FAQ

Logisch dat je vragen hebt over je artiestennaam registreren…

Daarom hebben we hier vast de meest gestelde vragen over het registreren van merken op een rijtje gezet.

Waar moet ik op letten?

Leg niet alleen je artiestennaam vast. Maar registreer ook een handelsnaam. Dat doe je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Richt je een band op? Denk dan goed na over:

 • wie de eigenaar of eigenaars van de bandnaam zijn.
 • wat er met de bandnaam gebeurt als een groepslid de band verlaat.
 • wat er met de bandnaam gebeurt als de groep uit elkaar gaat.

Die afspraken leg je best vast in een contract.

Wordt mijn artiestennaam voor altijd beschermd?

Nee. De registratie van je artiestennaam blijft tien jaar geldig. Daarna kun je de bescherming makkelijk verlengen.