Header stijl iebe

Merkengemachtigde

Wat is een merkengemachtigde?

Een merkengemachtigde is specialist op gebied van merkenrecht die de opleiding van de Benelux Vereniging voor Merken en Modellen (BMM) met succes heeft afgerond. Er zijn juristen actief die zich merkengemachtigde noemen zonder dat zij het keurmerk van de BMM mogen voeren. In dat geval is het raadzaam te onderzoeken of er bij het betreffende merkenbureau wel BMM erkend merkengemachtigden werken. Indien dit niet het geval is, wordt afgeraden om jouw merken door hen te laten beschermen, beheren en bewaken.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een merkengemachtigde?

Als je een merkengemachtigde inschakelt, dan krijgt jouw merk betere bescherming en loopt het minder risico tijdens de aanvraagprocedure, maar ook zolang het merk geregistreerd is.

Een gemachtigde zal altijd eerst jouw merk onderzoeken. Niet enkel op beschikbaarheid, maar ook op absolute gronden. Dit betekent dat wordt bepaald of jouw merknaam, logo of slogan voldoet aan alle vereisten die worden gesteld aan een merk. Je krijgt dan bijvoorbeeld garantie dat jouw merk niet wordt geweigerd op onderscheidend vermogen.

Op het moment dat helder is dat het merk voldoet aan alle eisen, zal de gemachtigde de beschermingsomvang van jouw merk optimaliseren. Dit betekent dat niet enkel de juiste klassen worden gekozen waaronder het merk valt, maar dat ook binnen die classificatie wordt gezorgd dat de correcte termen worden gekozen. Dit lijkt eenvoudig, maar is een van de ingewikkeldste onderdelen van het proces. Dat komt omdat je niet zomaar termen kunt selecteren als “kleding” of “software”. Software is bijvoorbeeld een class heading en zal zeker bij internationale bescherming niet geaccepteerd worden.

Een enkele organisatie kiest ervoor om het merk zelf proberen aan te vragen. In dergelijke gevallen is de kans op bezwaar door oudere merken meer dan 15 procent. Als het merk door een merkengemachtigde wordt ingediend, is dat minder dan 2 procent.

Op het moment dat het merk is ingeschreven, zorgt de gemachtigde ervoor dat jouw merk ook bewaakt wordt. Merkbewaking zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen merkinbreuk door partijen die identieke of gelijkaardiger merken aanvragen. Zonder bewakingssoftware kun je niet op tijd optreden tegen dergelijke vormen van merkinbreuk en in tegenstelling tot wat velen denken worden dergelijke conflicterende merkaanvragen niet geweigerd en gewoon ingeschreven.

Dit zorgt ervoor dat jouw merkenrechten verwateren.